GUNNAR SØNSTEBY
Gunnar Fritjof Thurman Sønsteby
Fakta
Født: 11. januar 1918 på Rjukan, Tinn kommune, Telemark
Militær grad: Kaptein
Dekknavn: No. 24, Kjakan, Umulius Kjakabråthen m fl
Utmerkelser: Krigskorset med tre sverd, St. Olavs Orden, Distinguished Service Order, Presidentens frihetsmedalje, Forsvarsmedaljen med laurbærgren og Special Operations Command Medal.
Noen fakta om Sønsteby
Sønsteby før krigen
Gunnar Sønsteby ble født en kald januardag i 1918 på Rjukan. Hans foreldre, Gustav Adolf Sønsteby og Margit Lien, bodde ikke langt fra sentrum av Rjukan. Nærmere bestemt i Tinngate 55, i boliger satt opp av Sam Eyde, når han gjorde Rjukan kjent som en kraftby i Europa.
Som skolegutter flest på Rjukan, ble Gunnar litt av en fjellvant kar. Fra Rjukan jernbanestasjon (jernbanen i Rjukan er nå dessverre nedlagt) kunne han finne på å ta skiturer rett opp mot Gaustatoppen. Etter å ha tatt artium ved Rjukan gymnas gikk ferden viudere til et forsøk på å komme inn ved Artilleriets befalskole. Noe som ikke var uvanlig i tider med stor arbeidsledighet i Norge. Da Gunnar ikke kom inn på befalsskolen, avtjente han verneplikten i Garden. Sønsteby ble i Garden som kontorist i noen måneder etter verneplikten var over. Videre gikk studiene i økonomi og revisjon fra -38 -40, og det var der han stiftet bekjentskap med den velkjente Studenterhytta som man finner på Svartor i Nordmarka. I studietiden jobbet Sønsteby hos revisor Thinn. Og når krigen brøt ut i 1940, forteller Sønsteby at han spurte revisor Thinn pent «om han ikke kunne ta seg fri fra jobben …» for å dra i strid. Svaret var kontant: «I himmelens navn, det er da bare å dra avsted!»
Sønsteby under krigen
For Sønsteby ble ikke felttoget i 1940 udelt noen god opplevelse. I sin vandring sammen med de andre norske soldatene ble han til slutt såpass syk at han ikke klart å holde følge med kompaniet. Han og en valdris gikk da til Øystre Slidre, hvor han fikk god stell og behandling av Gudbrand Idstad i Volbu. Derfra fikk Sønsteby bli med en italiener ved navn Savabini, han eide en hytte i Øystre Slidre, til Oslo hvor han ble umiddelbart innlagt ved Ullevål sykehus med alvorlig lunge- og bihulebetennelse. Legene spådde at Sønsteby minst ville trenge to å på å komme seg i form igjen etter denne strabasiøse ferden. Men Gunnar ville det annerledes, og brukte marka og Studenterhytta aktivt i sin opptrening og ble raskt frisk og i god fysisk form igjen.