Årskullene 1921, 1922 og 1923 skulle registreres i obligatorisk arbeidstjeneste for okkupasjonsmakten.

Med i aksjonen er Gregers Gram, Gunnar Sønsteby og Max Manus

Akersgata 55

Jens Christian Hauge hadde bestemt seg for at noe måtte gjøres for å hindre den tyske mobiliseringen til arbeidstjenesten. Torsdag 18. mai 1944 ba han Gunnar Sønsteby møte ham, på sykkel, ved Akersgata 55.

Hauges mål er å ødelegge alle kontorene der norsk ungdom dagen etter skulle registreres for arbeidstjeneste. Nemlig lokalene i den gule mursteinbygningen i Akersgata 55. Og det måtte skje fort. Klokken var 17 når Sønsteby hadde fått ordren fra Hauge. Innen klokken 20 skulle Akersgaten 55 ligge i ruiner.

Registreringen av ungdommen skulle skje 19. mai på Arbeidskontoret i Akersgaten 55. Sønsteby satte igang et unikum av et arbeid! Per Mørland fikk oppgaven å gjøre ferdig sprengladninger, Hjalmar Wold skaffet nøkler til bygningen, Gregers Gram til å være med inn for å sette ladningene og Max Manus var ialler siste liten blitt varslet og ble med for å holde vakt utenfor byggningen. Gunnar og Gregers går inn og setter frekt ladningene i tredje etasje, tenner ladningene og Gunnar roper det ham kan: – Kom dere ut! Om to minutter går huset i luften!

Og et rabaler ble det! Folk styret ut og Gregers roper kaldblodig -Vi først!, og ut av lokalene bar det. Når Max, Gregers og Gunnar har syklet det de kunne og er ca 50 meter unna hører de et voldsomt brak bak seg. Akersgaten 55 har blitt sprengt i luften og alle arkivene der er ødelagt. Og Sønsteby tråkker rolig bort til sin dekkleilighet i Herzbergsgate 3 hvor Mørland og Diesen ventet. Karene tok kontakt med fru Dagny Smith, som dro ned til åstedet og kunne ikke annet enn å konstantere at aksjonen var meget vellykket.

Tidsriktig kart over Akersgata 55, Oslo